Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Subscribe to szczyptakardamonu

szczyptakardamonu

nasze małe przyjemności…

Archive for Listopad, 2014

Wygląda na to, że Marlence się spodobał :-)

ha ha ha!

Samo Szycie rolet w porównaniu do szukania górnej listwy, było banalnie proste :-)

sztuka

lis-17-2014

http://garoopatternandcolour.tumblr.com/

Od formowania bułeczek dostałam zakwasów :-D Kulki formowałam na blacie jedną ręką.

przepis pochodzi z tej strony: http://pieczywonazakwasie.blogspot.com/2013/08/buki-maslane.html?showComment=1415099637086#c7431769007211076871

Bułki maślane
ok. 24 bułeczki

150 g masła
500 ml mleka
20 g drożdży instant (ja dałam 2 x 7g)
pół łyżeczki soli
150 g cukru
około 1 kg mąki pszennej
200 g sparzonych rodzynek

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
mak do posypania

Tłuszcz roztopić w garnku, dodać mleko i podgrzać do temperatury około 37 stopni. Dodać drożdże, sól, cukier i około 3/4 przygotowanej mąki. Wyrobić ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość (ciasto rośnie bardzo szybko, u mnie nie więcej niż 40 minut).

Wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając rodzynki. Uformować gładkie i równe kule, około 80-90 g każda. Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 20-30 minut (bułeczek wychodzi naprawdę bardzo dużo, więc trzeba je ciasno układać, żeby wszystkie zmieściły się na jednej blaszce). Kiedy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 10-15 minut w temperaturze 220ºC, do zezłocenia.

Uszyłam kolejnego pluszaka. Następne w kolejce są liski.